پیش نشست تخصصی اولین همایش بازار سرمایه با موضوع چالش ها و فرصت های تامین مالی شرکت های دانش بنیان

4.6/5 - (9 امتیاز)

 

پیش نشست تخصصی اولین همایش بازار سرمایه با موضوع چالش ها و فرصت های تامین مالی شرکت های دانش بنیان و کسب و کار های کوچک و متوسط از طریق بازار سرمایه در تاریخ ۳۰ مرداد با حضور ندا بشیری معاون خدمات مالی تامین سرمایه تمدن، سید مهدی المهدی سرپرست معاونت توسعه بازار شرکت فرابورس، مهسا قربانی مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان و فناور سپهربوم راد برگزار شد.

مهسا قربانی مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان سپهربوم راد در این نشست با اشاره به چالش‌های تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان تصریح کرد: شرکت‌های دانش بنیان می‌تواند اقتصاد کشور را از وابستگی به درآمدهای غیرمولد نجات بدهند و می‌توانند ما را از وابستگی به انواع فناوری‌ها نیز رها کنند. وی افزود: اقتصاد دانش بنیان با خلق دانش و تسهیل و انتشار و کاربردی‌سازی آن شناخته می‌شود، وقتی می‌گوییم یک شرکت دانش بنیان است آن را تعریف باید کرد، ما در حال حرکت به این سمت هستیم که شرکت‌های دانش بنیان سهم یک تا دو درصدی در اقتصاد در آینده ای نزدیک داشته باشند اما این مهم نیازمند تامین به موقع و در دسترس منابع مالی است!نیازمند راهنمایی و ارشاد صحیح مالی شرکت های دانش بنیان است!نیازمند ابزارسازی های متناسب با شرایط شرکت هاست. نیازمند اصلاح ساختار مالی شرکت های دانش بنیان است.

‎نیازمند بزرگ کردن شرکت های دانش بنیان کوچک است!  قربانی گفت: تا کنون شرکت دانش بنیانی نداشته‌ایم که بتوانند سهم یک تا دو درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور داشته باشند.

‎ وی اضافه کرد: ۷۵ درصد تولید ناخالص کشور انگلیس توسط شرکت‌های فناوری محور صورت می‌گیرد! بیش از شصت درصد شرکت های پذیرش شده در بورس سنگاپور فناوری محور هستند! یکی از سیاست‌های قابل توجه در بحث دانش بنیان، اصل۴۴،برنامه چهارم،پنجم،ششم،سند چشم انداز بیست ساله و حتی برنامه هفتم توسعه کشور است.  وی افزود: دارایی فکری در دانش بنیان‌ها عنصری حیاتی است!بیشترین دارایی دانش بنیان ها دارایی غیرمشهود(فکری) است وباید تمهیدات لازم برای تامین مالی مبتنی بر دارایی نامشهود درکشور دیده شود.  قربانی اظهار کرد: اخیرا دستورالعملی را تصویب کردند که کارشناسان رسمی دادگستری حوزه ارزشگذاری، دارایی‌هایی نامشهود شرکت‌های دانش بنیان را ارزش گذاری کنند و شرکت‌ها بتوانند از آنها به عنوان وثیقه جهت تامین مالی حتی نزد بانک ها بهره گیرند.

‎اجرایی شدن این روند دارایی‌های ‌های نامشهود در صورت‌های مالی ۱۴۰۲ تعداد زیادی از شرکت‌ها خواهد آمد. وی ضمن تاکید بر وجود چالش‌هایی پیش روی تامین دانش‌بنیان‌ها گفت: از چالش‌های تامین مالی دانش بنیان ها می‌توان به منابع مالی سرمایه ای محدود، دسترسی سخت به اطلاعات شفاف مالی و غیر مالی شرکت‌های دانش بنیان، عدم شناخت نهادهای مالی و ناشران از پتانسیل های شرکت های دانش بنیان، کمبود ابزارهای ضمانتی جهت تامین مالی شرکت های دانش بنیان کوچک،نبود کد مستقل ویژه دانش بنیان های بورسی،نبود تابلو اختصاصی ویژه شرکت های دانش بنیان،کمبود نمایشگاه های دائمی جهت معرفی و شبکه سازی دانش بنیان ها با ناشران و نهادهای مالی و …. اشاره کرد. ضمن اینکه دارایی‌های شرکت‌های دانش بنیان عمدتا به سبب نامشهود بودن از نقدینگی پایینی برخوردار هستند و مسلما کار تامین مالی را سخت خواهد کرد .

‎قربانی ادامه داد: از جمله این چالش‌ها وابستگی به منابع مالی ارگان‌های دولتی و نیمه دولتی است. سیستم بانکی کشور پاسخگوی این حجم از نیاز تامین‌مالی شرکت‌های دانش‌بنیان نیست و اینجاست که نقش پر رنگ بازار سرمایه مشهود است.

‎وی گفت: از جمله ظرفیت‌های بسیار خوب بازار سرمایه که از آن بهره‌مند بودیم؛ صندوق سرمایه‌گذاری خطر پذیر، سکوهای تامین مالی جمعی، صندوق‌های پروژه و شرکت‌های سهامی عام پروژه،انتشار صکوک نوآوری است که به توسعه و تامین‌مالی شرکت‌های دانش‌بنیان کمک می‌کنند. اما جای خالی یک ابزار و یا صندوق ضمانت برای شرکت‌های دانش‌بنیان در بازار سرمایه خالی است و همچنین متاسفانه ما اوراقی برای تامین مالی سرمایه درگردش شرکت‌های دانش‌بنیان در بازار سرمایه نیز ‎نداریم.

و واقعا مسیر توسعه شرکت های دانش بنیان از بازار سرمایه خواهد بود.عمق بخشیدن به بازار سرمایه توسعه دانش بنیان ها را به همراه خواهد داشت و تامین مالی توسعه ای در تعامل این دو بخش رقم خواهد خورد.

سیدمهدی علم‌الهدی، سرپرست معاونت توسعه بازار فرابورس، در این نشست بیان‌ کرد: فرابورس نمیتواند به سکوها نسبت به پذیرش طرح ها فشار آورد. طرحی را تحت عنوان کراودفاندینگ (تامین مالی جمعی) در دستور کار داریم که مربوط به پروژه های ارزی است تا بتوان از طریق بازار سرمایه به تامین مالی این پروژه‌ها به صورت ارزی کمک کرد.

وی افزود: شرکت‌های دانش بنیان درحال پذیرش در فرابورس هستند. یک دستورالعمل پذیرش شرکت های دانش بنیان در حال تنظیم داریم که فعلا در دست هیئت مدیره سازمان بورس است تا به کمک این دستورالعمل، پذیرش دانش‌بنیان‌ها در بازار سرمایه تسهیل گردد.

علم الهدی ادامه داد: آخرین عرضه اولیه مربوط به شرکت نیان بود که این شرکت از جمله شرکت‌های دانش بنیان است. اصولا شرکت‌هایی را در فرابورس پذیرش میکنیم که طرح توسعه‌ای داشته باشند.

سایر مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top